nl
fr

Nieuwe Vlaamse driehoeken

19 september lanceerde Vlaams Instituut Gezond Leven (de opvolger van het VIGEZ) de nieuwe Vlaamse voedingsdriehoek. En alsof dat nog niet genoeg was, stelde ze ook de Bewegingsdriehoek voor.
Na de publicatie van de nieuwste aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad in 2016, was de actieve voedingsdriehoek aan een update toe. Deze keer werd er een model voor het brede publiek van gemaakt met oog voor duurzaamheid. Om deze nieuwe doelstelling beter te kunnen vervullen besliste het Vlaams Instituut Gezond Leven de actieve voedingsdriehoek te herwerken tot een realistisch model voor gezond eten én een model voor meer bewegen en minder stilzitten.
De doelstelling van de twee nieuwe modellen is: elke Vlaming bewust maken en motiveren om evenwichtiger te eten, meer te bewegen en lang stilzitten te beperken.
De modellen zijn bruikbaar voor de algemene bevolking vanaf de leeftijd van 1 jaar, met aanbevelingen op populatieniveau.
De nieuwe voedingsdriehoek rangschikt alle voedingsmiddelen naar het effect op onze gezondheid en het milieu; van gezond tot te vermijden. De nadruk wordt gelegd op plantaardige producten (de donkergroene zone). Zij vormen, samen met water, de basis van de driehoek. Vul deze basis matig aan met dierlijke producten (lichtgroene zone). Tot slot wordt er nadruk gelegd op niet teveel rood vlees en boter eten (oranje zone). Het Vlaams Instituut Gezond Leven herinnert eraan dat deze voedingsmiddelen, rijk aan verzadigde vetzuren, beperkt moeten worden, maar dat die eveneens essentiële voedingstoffen bevatten zoals ijzer in rood vlees of vetoplosbare vitamines in boter.Vermijd erg bewerkte voeding. Dit staat apart van de driehoek in een rode cirkel.

Wil je meer achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de figuren, de materialen of de gebruikte informatie? Alles vind je terug op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven:  www.gezondleven.be

GL-voedingsdriehoekGL-bewegingsdriehoek