nl
fr

De Week van de Diëtist in Vlaanderen

De Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten, VBVD, organiseert naar jaarlijkse traditie de Week Van De Diëtist van 20 – 26 maart 2017. Thema is: Buitenaards lekker gezond eten. De doelgroep: kinderen en hun omgeving.

In de Week van de Diëtist wil de VBVD duidelijk maken dat de gediplomeerde diëtist opgeleid is om betrouwbaar advies te geven over voeding in een gezonde leefstijl. En dat voor elke leeftijd. En in elke situatie.

Een peuter heeft andere voedingsbehoeften dan een tiener of adolescent. Maar ook een (top-) sporter heeft voordeel aan een betrouwbaar voedingsadvies. De diëtist luistert en geeft advies op maat, aangepast aan de behoefte van de zorgvrager.

Kinderen begrijpen best dat gezond goed is voor hen

Hoe jonger je start met gezonde eet-en beweeggewoonten, hoe meer kans je hebt om deze goede gewoonten de rest van je leven mee te nemen. Het is belangrijk dat kinderen leren om gezonde voedingskeuzes te maken. Zodat ze begrijpen wat voeding en beweging doen met je lichaam, en welke voordelen ze daar uithalen.

Kinderen leren genieten van gezonde voeding hoeft niet moeilijk te zijn. Diëtisten kunnen hierbij helpen met eenvoudige tips en tricks. Maar wat is gezond? Mogen ze nog wel brood? En melk? Een gekookt eitje? Weet jij het nog? Ouders hebben veel vragen en twijfels.
Wees gerust, alle voedingsmiddelen op de Belgische markt passen in een gezonde voeding, zolang je ze een juiste plaats geeft en varieert. Een snoepje mag, maar bij voorkeur niet vaker dan 1 x per dag. Fruit en groenten, in alle kleuren en bij elke maaltijd is dan weer een uitstekend idee.

 Tips voor de ouders

  • Geef het goede voorbeeld: Neem de tijd om te genieten van een ontbijt. Dan gaan de kinderen dat ook doen. Maak afspraken om water te drinken aan tafel. Drink zelf ook water.
  • Eet samen aan tafel: Neem de tijd voor je maaltijd en geniet van elke hap.
  • Samen meer bewegen: Het kan niet dat je als ouder vanuit je zetel voor TV, met een pak chips op de schoot, aan je kind vraagt om meer te bewegen. Trouwens, elk kind vindt het een feest om samen met papa of mama te ravotten of te voetballen in de tuin. Geen voetballer? Maak een wandeling na het eten of in het weekend en maak er een gezellig ‘us-time’ moment van. …En op school? Waarom niet de trappen op lopen in plaats van stilletjes te stappen. Lekker veel lawaai. Hoe fijn kan dat zijn.
  • Het hele gezin doet mee: Gezond eten en gezond leven is een bonus voor de hele familie. Laat alle kinderen mee beslissen welke groenten en fruit er op de boodschappenlijst komen. Voor elke dag een andere kleur. Laat ze een weekplan op een groot papier tekenen en kruisjes zetten wanneer zij hun twee stuks fruit en drie porties* groenten hebben gegeten, die dag. Gezond en gevarieerd eten wordt zo een sport waar iedereen plezier in heeft. (*3 porties = 200 g bij de warme maaltijd en ongeveer 100 g rauwkost tussendoor of bij de broodmaaltijd)
  • Gezond eten is fun: gezond eten heeft niets met dieet te maken. Het is kiezen voor lekkere voeding die je gelukkig maakt, en je voldoende energie geeft om de hele dag actief te zijn. Trouwens, kinderen mogen helemaal niet zomaar op dieet. Die moeten nog groeien.
  • Gezondheid in zicht: Maak het jezelf en de kinderen makkelijk: zet fruit en groenten in het zicht zodat ze voor het grijpen liggen. Leg snoep en koekjes dan weer uit het zicht, achteraan in de bovenste kast.
  • Elk snoepje is een feest: in een gezond gezin zijn snoepjes niet verboden, op voorwaarde dat je het slim aanpakt en van elk snoepje een waar feest maakt. Bij een bijzondere gelegenheid, in het weekend, als een vriendje komt spelen, of een andere gelegenheid. Hou het bij 1 snoepje. Geen volle puntzak.
  • Maak goede afspraken: organiseer een gezinsvergadering en geef iedereen inspraak. Geef de juiste argumenten. Zorg ervoor dat iedereen zich in de gemaakte afspraken kan vinden. Zo is de kans groot dat ze zich ook houden aan de afspraken.
  • Geef positieve aanmoedigingen: Voor een gezond zelfbeeld van elk gezinslid is het belangrijk om negatieve of kwetsende opmerkingen over het lichaam te vermijden. Positieve opmerkingen over: ‘Wat heb je flink gestapt! ‘Of , ‘Fijn dat je zo goed meedoet met ons!’, zijn opstekers die je kinderen meer zelfvertrouwen geven.
  • Zorg voor regelmaat: Regelmaat geeft rust. Ook voor kinderen. Eten doen we aan tafel en op vaste tijdstippen. Er zijn drie hoofdmaaltijden en max 3 tussendoortjes.
  • Zorg voor afwisseling: Varieer je menu. Laat ze mee zoeken naar nieuwe variaties in de vele kookboeken of op internet.
  • Lekker makkelijk: Heb je op vrijdag geen zin om uitgebreid te koken? Maak zelf een lekkere pizza met een kant en klare pizzadeeg, wat tomatenpulp met een gestoofd sjalotje, alle restjes van de groenten er op. Beetje geraspte kaas. Even in de oven en klaar. Nog leuker wordt het als de kinderen mogen meehelpen om hun eigen pizza te maken.
  • Gezond eten hoeft niet duur te zijn: Kies resoluut voor seizoensgroenten. Die zijn goedkoper omdat er een groot aanbod is. De porties vlees en vis hoeven echt niet zo groot. Afhankelijk van de leeftijd van het kind verschilt de behoefte aan vlees en vis. Maar ga hiervan uit: voor een volwassene is 100 g vlees of vis per dag (dus alles wat je over een hele dag eet) voldoende. Trouwens, waarom niet eens vegetarisch koken? Peulvruchten zijn een prima alternatief en helemaal niet duur. Blik en diepvries zijn ook een goed alternatief voor verse groenten. Ze worden ingemaakt als de groenten het meest vers en goedkoop zijn.

Activiteiten gedurende de Week van de Diëtist

Meer dan 300 diëtisten in Vlaanderen werken actief mee aan de Week van de Diëtist. Verschillende activiteiten worden georganiseerd in scholen, in de praktijk van de diëtist of in het ziekenhuis. Zie ook op https://www.facebook.com/WeekVanDeDietist/

Een diëtist in je buurt?

Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Tel : 02 380 80 98 of info@vbvd.be Of kijk even op de website:   www.vbvd.be

 Dit logo staat garant voor een erkende diëtist

LOGO vbvd