nl
fr

Week van de Diëtist: HAP-klaar advies!

Tijdens de Week van de Diëtist (19 tot 25 Maart) zetten diëtisten hun beroep in de kijker. Het thema van deze editie is HAP – klaar advies, wat staat voor Huisgemaakt, Aangepast en Persoonlijk advies over voeding en fruit, groenten en water in het bijzonder. 

HAP-klaar advies gaat over voedingsadvies op maat, gemakkelijk toepasbaar en aangepast aan elke situatie. Het gaat over zowel voeding in het algemeen als dieetvoeding, voeding bij ziekte, bij allergie, voeding voor baby’s en kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, voeding tijdens zwangerschap, maar ook voeding bij (top)sport. De veelzijdigheid en expertise van diëtisten zijn een belangrijke meerwaarde bij de communicatie over voeding. Dat is dubbel waar in een tijd waarbij op de (sociale) media zoveel over voeding geschreven, gezegd en beweerd wordt. Dit wordt als waarheid gebracht door leken, deskundigen of zelfverklaarde experten en gaat over voedingsideologieën, hypes, mythes en fabels, maar evenzeer ook wetenschappelijk onderbouwd advies. Hoe kan de leek daar onderscheid in maken; wat juist is en wat niet? Bovendien kan een onjuist voedings- of dieetadvies schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat willen diëtisten voorkomen.

HAP-klaar advies is dus meer dan nodig. Volgens de resultaten van de laatste Nationale voedselconsumptiepeiling eet en drinkt de gemiddelde Belg nog te onevenwichtig. Zo overdrijven we met vlees en ongezonde snacks, maar moeten we een tandje bijsteken op vlak van fruit, groenten en water. Groenten en fruit zijn rijk aan micronutriënten en voedingsvezels en ook water is onmisbaar voor de goede werking van het lichaam en een betere gezondheid. Onvoldoende consumptie van fruit, groenten en water kan enerzijds leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en zelfs tot ondervoeding en anderzijds bijdragen aan risicofactoren gerelateerd aan voeding, zoals  overgewicht en een hoge bloeddruk. Ook in België zijn voedingsgerelateerde chronische ziekten aan een opmars bezig. En ze komen steeds vroeger voor. Maar liefst 45% van de Belgen tussen 3 en 64 jaar heeft een te hoge BMI en 1 op de 12 Belgische volwassenen lijdt aan diabetes. Ook de medische kost van deze voedingsgerelateerde problemen voor zowel de zorgvrager als de gezondheidszorg mag niet onderschat worden. Beter eten is dus investeren in je gezondheid nu en later.

Activiteiten gedurende de Week van de Diëtist

Meer dan 285 diëtisten in Vlaanderen werken actief mee aan de Week van de Diëtist. Verschillende activiteiten worden georganiseerd in scholen, in de praktijk van de diëtist of in het ziekenhuis. Zie ook op  https://www.facebook.com/WeekVanDeDietist/

Een diëtist in je buurt?

Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Tel : 02 380 80 98 of info@vbvd.be  Of kijk even op de website: www.vbvd.be

Dit logo staat garant voor een erkende diëtist